Det finns flera sätt att upptäcka Gustavsberg på. Det som är mest populärt är kanske att ta en tur med Strömma eller Waxholmsbolaget, som frekvent trafikerar området. På vissa av turerna kan du avnjuta en god middag under en planerad rutt, medan du på andra båtar kan hoppa av och kliva på lite som du vill, kanske vid en trevlig badplats.

Med Strömma

Strömma är ett av de stora kanalbolagen som är verksamma i Stockholm. De har flera turer till Gustavsberg. En populär är variant är den tur som utgår från Nybrokajen i centrala Stockholm och sedan går ut mot Gustavsberg. På vägen passerar man bland annat Djurgården och Baggenstäket, en smal och vacker passage.

På vägen stannar man dessutom till vid Hålludden, där Artipelag ligger. Artipelag är ett museum där det finns konst, aktiviteter och två omtyckta restauranger. Båtturen, som guidas på både svenska och engelska, tar två timmar från Nybrokajen till Gustavsberg.

Med Waxholmsbolaget

För dig som kanske har målet som mål – snarare än resan – kan det lämpa sig väl att resa med Waxholmsbolaget. De kör reguljär trafik under årets alla månader och samarbetar med SL.

Att köpa biljett är enkelt; du kan antingen köpa den ombord och betala kontant eller med kort, eller så kan du använda ditt SL Acess-kort och reskassan som finns på det. För den som även vill upptäcka andra platser i skärgården kan det passa sig att köpa en periodbiljett. På dessa har du ett obegränsat antal resor under en tid.

Med båttaxi

Ett smidigt sätt att ta sig runt i Skärgården är båttaxi. Dock är det bra att känna till att det kan bli ganska dyrt, såvida man inte är ett par stycken som delar. Båttaxis är som regel ganska små, men kan ändå ta ett tiotal personer. Är man ensam eller reser med en partner är det här kanske inte det mest ekonomiska alternativet – men likväl smidigt och enkelt.