I anrika Gustavsbergs hamn, och i närheten av den, finns mycket att upptäcka. Förutom att strosa runt i den vackra skärgårdsmiljön kan man till exempel gå på konstmuseum eller besöka det populära Gustavsbergsbadet. Det som lockar flest turister hit är dock kanske porslinsmuseet.

Gustavsbergs porslinsmuseum

Gustavsbergs porslinsmuseum ligger i den idag nedlagda porslinsfabrik som en gång huserade här, närmare bestämt i det gamla Torkhuset. Museet öppnades i mitten av 50-talet och togs över 1993 av kommunen (Värmdö) som skötte driften fram till 2017.

Efter det fick Nationalmuseum uppgiften att sköta om anläggningen. Innan de kan ta över driften helt kommer dock Värmdö att utföra omfattande ombyggnationer i det gamla torkhuset. Det här beräknas vara klart tidigast 2019, då museet under sommaren troligtvis återigen öppnar för besökare.

Farsta Gårds Gravfält

Den som gillar historia och natur kan finna det intressant att strosa runt i grönområdet kring Farsta Gårds Gravfält. Det ligger alldeles intill hamnen och kan enkelt kombineras med ett besök till exempelvis porslinsmuseet. Totalt finns 45 synliga gravar som legat där sedan järnåldern.

Artipelag

Visserligen ligger Artipelag ett par kilometer från hamnen i närområdet till Gustavsberg, men det kan vara väl värt en utflykt. Namnet Artipelag kommer från en blandning av de engelska orden Art, Actitivities och Archipelago (konst, aktiviteter och skärgård). Enbart namnet ger en fingervisning om vad ett besök hit kan innebära. Förutom konstutställningar av olika slag, finns också inspirerande aktiviteter att ta del av.

Dessutom finns två omtyckta restauranger (båda med havsutsikt och uteservering) här med en blandad meny. Efter en inspirerande aktivitet eller konstutställning kan man göra ett besök i butiken, där museet säljer sina egna designprodukter.

Gustavsbergs Konsthall

Gustavsbergs Konsthall kallar sig själva för en av Europas ledande scener för samtida konsthantverk. Konsthallen ligger i hamnen, nära vattnet, och huserar mängder av olika utställningar. Här fins också en butik och ett showroom, där hallen har valt ut verk från några av Sveriges mest framstående konsthantverkare. Konsthallen grundades 2007 och drivs idag av Värmdö kommun.