Gustavsberg ligger ungefär två mil österut från centrala Stockholm. Det är centralort i Värmdö kommun och hem åt 11 000 av kommunens 40 000 invånare.

Trots att området omkring Gustavsberg till stora delar är lantligt och olikt centrala Stockholm – är det inte mer än 20 minuter med bil hit från centralstationen, vilket gör det till en populär plats att bada på för många.

Mer precist ligger Gustavsberg i en havsvik, Farstaviken. Farstaviken kan beskrivas ligga i Stockholms skärgårds inre delar och den sträcker sig från Baggensfjärden in mot just Gustavsberg, där viken slutar. Det är just kring slutet av viken som hamnen och många av ortens sevärdheter är centrerade kring. Här har människor bott länge – alldeles intill vattnet vid vikens slut finns flertalet gravar, daterade till yngre järnåldern.

Beläget i Värmdöns östra del

Gustavsberg ligger i Värmdöns östra del, medan hamnen är i ett något västligare läge. Värmdön är 180 kvadratmeter stor och är således Sveriges sjätte största ö, strax efter Orust och Hisingen på Västkusten. Även om Värmdö och Värmdö kommun är vedertagna begrepp, är det inte att förväxla med Värmdön, vars allra västligaste delar ligger i Nacka kommun. Norr och väster om Farstaviken ligger ett område som kallas för Ormingelandet.

Orter och sevärdheter i närheten

  • Vaxholm. En annan skärgårdsö, relativt nära Gustavsbergs norra delar, är Vaxholm. Fågelvägen är det inte särskilt långt hit – men färdas man med bil får man räkna med att det tar ungefär en timme. Dock finns det båtar som gör det enklare (och roligare) att ta sig hit. På Vaxholm finns bland annat populära Vaxholms fästning, som är öppet för allmänheten.
  • Rindö. Ungefär fem kilometer norr om Gustavsberg nordligaste delar, fågelvägen, finns Rindö. Något som lockar många besökare hit är Rindö redutt, som ligger på öns västra udde, inte långt ifrån fästningen i Vaxholm. Redutten byggdes för att militäriskt komplettera kastellet i Vaxholm.
  • Ingarö. Söder och sydost om Gustavsberg ligger Ingarö, som är ett passande utflyktsmål för den som inte kan få nog av skärgårdsmiljön. Här finns bland annat vackra Ingarö kyrka och ett museum med fokus på ön och dess långa historia. Likt både Rindö och Vaxholm är det även ett passande utflyktsmål för den som gillar fiske och friluftsliv överlag.