Så får du ut det mesta av båtsemestern

Att vistas på samma yta flera dygn i sträck kan ge vem som helst aktivitetsabstinens. Här kommer därför våra bästa tips på hur du underhåller dig och får ut det mesta av båtsemestern.

Besök en bra badplats

Under båtresan spenderas tiden oftast ovanför ytan. Även om det går betydligt snabbare än att simma, så är det lätt att lockas.

Att hoppa i vattnet varsom är dock en dålig idé, framförallt för mindre passagerare. Det går inte att veta vad som finns under ytan i form av stenar, nät och annat som kan leda till allvarliga skador.

Det är därför betydligt bättre att sikta på att besöka en badplats under resans gång, eller kanske varje gång. För den som har sin båtsemester i Värmdös skärgård rekommenderar vi varmt Gustavsbergs badplatser

För badkrukorna finns även alternativet att besöka ett badhus, såsom Gustavsbergsbadet.

Ha underhållningen offline

Ute på öppet vatten finns det inga garantier för täckning i telefoner och mobila bredband. Det är därför viktigt att planera in underhållning som inte kräver uppkoppling.

Ett populärt val är traditionella sällskapsspel. Välj förslagsvis spel som inte har allt för många lösa delar – båten kommer att gunga och att leta monopolpjäser hela kvällen blir inte riktigt lika kul. Kort är däremot ett väldigt klassiskt val  som går hem hos de flesta.

Även digital underhållning går att ha offline, för den med lite framförhållning. I vissa ljudboksappar går det att lägga ett oebgränsat antal böcker i offline-läge, kolla vilka appar på Ljudböcker.com. I andra strömningsappar såsom Spotify eller Netflix går det också att lägga familjens favoritmusik och film i offline-läge.

Det finns också många mobilspel som går att spela även utan uppkoppling. I många fall kan det dessutom vara bättre – utan täckning slipper du reklamannonser.

Utnyttja att ni är på en båt

Det finns ett flertal vattenrelaterade aktiviteter som är roliga att hålla på med under resans gång. Det är heller inte varje dag man är ute i båt, så det gäller att ta till vara på fördelarna.

För att utnyttja det faktum att ni stöter på så många okända platser kan exempelvis en skattjakt vara kul. Göm en påse godis eller liknande någonstans på en ny badstrand, eller kanske till och med någonstans i båten. Gör en skattkarta och låt bästa tävlande vinna!

En annan klassiker är att göra barkbåtar. Kanske kan den riktiga båten tävla med barkbåten, eller kanske kan den riktiga båten bogsera barkbåten. Möjligheterna är ändlösa. Material är bara att plocka upp vid nästa raststopp.

Varför annars inte fördriva tiden med att skaffa en ny bekant? Kasta ut flaskpost. Gör det inte med en plastflaska – de ska pantas och bryts inte ner. Välj hellre en glasflaska för att kommunicera med din nya – potentiella – kompis.

Åk på upptäcktsfärd

I och med rörelsefriheten går det att välja vilken utsikt och vilka upptäckter man vill ha. Se därför till att välja med omsorg.

Den som vill utforska området kan med fördel ta del av minnesmärken och utställningar, såsom Porslinsmuseet i Gustavsbergs hamn. Finns ingen sevärdhet nära till hands går det också att titta på en av naturens egna utställningar. Det finns oundvikligen massor av vacker natur vida kring i skärgården.