Bostadspriserna fortsätter minska i Värmdö Kommun

Fortfarande kan man se mönstret av fallande priser runt om i landet. Stockholm har drabbats värst och Värmdö är en av de Stockholmskommuner som har fått det största fallet. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

Redan i början av året rapporterades det kring de sjunkande bostadspriserna i Värmdö kommun. Då hade priserna för bostadsrätter minskat med närmare 11 procent. Nu ser man en fortsatt prisminskning för både bostadsrätter och villor.

Bostadspriserna har fallit sedan förra hösten

Bostadsmarknaden i Värmdö kommun har svajat rejält den senaste tiden och priserna har sjunkit ända sedan förra hösten. Enligt siffrorna från Mäklarstatistik håller de minskade bostadspriserna i sig och med en jämförelse med oktober föregående år har priserna per kvadratmeter på bostadsrätter inom Värmdö kommun gått från 41 005 kronor ned till 40 011 kronor.

Kvoten mellan köpesumman och taxeringsvärdet, K/T, på villor har jämfört med förra året minskat med 0,15 enheter från 1, 97 K/T till årets 1, 82 K/T.

Enligt analyschefen på Mäklarstatistik, Per-Arne Sandegren, ligger Värmdö kommun bland de sämsta bostadsprismässigt samtidigt som kommunen tydligt följer ett tidigare skådat Stockholmsmönster.

Många flyttar från Gustavsbergs hamn

Merparten av de som flyttade till lägenheter i Gustavsbergs hamn för närmare tre år sedan har börjat växa ur sina lägenheter vilket har lett till att många vill sälja sina nyproduktioner.

Per-Arne Sandegren menar vidare att det i Värmdö kommun nu finns ett stort utbud av nyproducerade tvåor och treor samtidigt som bankernas hårdare utlåningskrav gör att få har möjlighet att köpa dem.

Genom att jämföra bostadslån även bland mindre låneaktörer ökar chansen för att du hittar ett lån med både schyssta villkor och lägre räntor.

Priserna ska börja stabilisera sig

Att många har flyttat ifrån sina nyproduktioner som inte blir sålda på grund av bankernas hårda utlåningskrav är en av anledningarna till att bostadspriserna i Värmdö kommun pressas.

Däremot tror fastighetsmäklaren Petronella Tell att marknaden är på väg att stabiliseras.

– Säljarna har börjat förstå att det är en sämre marknad och att de måste acceptera marknadspris, och köparna finns ute igen.