Gustavsberg är en skärgårdsort med omedelbar närhet till vattnet. Samtidigt behöver man röra sig ut i området kring Gustavsberg för att nå de mest populära badplatserna. Det är dock inga långa sträckor det handlar om – baden som beskrivs nedan kan nås inom 7 minuter med bil från hamnen.

Gustavsbergsbadet

Gustavsbergsbadet ligger i Gustavsbergs centrum, inte särskilt långt ifrån hamnen. Här är det möjligt att både motionssimma och ägna sig åt äventyrsbad. Det finns också möjligheter till att träna såväl kondition som styrka. För den som bor i närheten, eller ska vistas en längre period här, finns ett brett utbud av babysimkurser och simskolor.

Äventyrsdelen är av det mindre slaget. Här finns en 120 centimeter djup bassäng och två rutschbanor. Dessutom finns en varmpool och en strömkanal där man kan simma året om.

Något annat som är värt att nämna är relaxavdelningen. Här finns en bubbelpool, en bastu för 30 personer, en ångbastu samt en vedeldad bastustuga ute i trädgården med tillhörande kallpool.

Insjöns badplats

Ungefär fem minuter med bil från Gustavsbergs hamn finns Insjöns badplats. Badplatsen är ett populärt tillhåll under sommaren och lockar besökare från många delar av Stockholm. Något att tänka på är att se upp för fiskare – sjöns södra del förvaltas nämligen av Insjöns Sportfiskeförening.

Ett bad här kan fördelaktigt kombineras med motion och friluftsliv. I området och skogen omkring sjön finns goda möjligheter till just detta. Till exempel finns en vandringsled, Booleden, som passerar genom området och som dessutom fortsätter ut till Värmdö, i närheten av Gustavsberg. Ska man gå till Insjön från hamnen tar det ungefär 45 minuter.

Grisslinge Havsbad

Tar man bilen österut från Gustavsbergs hamn tar det ungefär sju minuter att nå Grisslinge Havsbad. Badet är populärt och mycket troligt ett av Värmdös mest populära. Här finns en 300 meter lång sandstrand som är mycket välbesökt under sommartid. Faktum är att bad här var populärt redan vid förra sekelskiftet.

Bredvid den långa stranden finns flertalet bryggor, omklädningsrum, uteduschar och toaletter. Därutöver finns en kiosk, en omtyckt restaurang och ett konditori. För den som vill växla badandet med andra aktiviteter finns bland annat en volleyboll-plan och en boulebana.