4 saker att tänka på innan du köper båt

Drömmer du om att köpa en båt finns det några saker du behöver tänka på innan. Att köpa båt är en stor investering och för att du ska kunna njuta av Gustavsberg till havs har vi radat upp fyra viktiga punkter.

1. Välj vilken båt du vill ha

Det första du behöver göra är att hitta båten som du så länge har drömt om. Ställ upp riktlinjer för att underlätta för dig själv och din familj.

  • Vad ska ni använda båten till?
  • Hur många ska kunna sova på båten?
  • Vill du ha en motorbåt eller en segelbåt?

Genom att engagera hela familjen i båtköpet får alla vara med och bidra samtidigt som att båtlivet blir mycket roligare för alla. Tänk också på att inte köpa en för liten båt som kommer gunga och stänka över vatten mer. En större båt gör båtlivet tryggare och mer flexibelt.

2. Hitta ett bra båtlån

När familjen är engagerad och den perfekta båten är vald behöver du hitta ett bra båtlån. Genom att jämföra bland flera olika lån får du en bättre översikt över de lån som finns och hur mycket de skulle kosta dig.

Jämför båtlån och hitta lånet som passar dig och din nya båt bäst.

Se till att amorteringstiden passar dig och att räntan lever upp till dina förväntningar.

3. Ta hand om det praktiska

När du har hittat båten du vill ha och fixat ett bra båtlån behöver finns det flera praktiska punkter du behöver ta hand om.

  • Besiktning. Börja med att boka tid för en besiktningsman att gå genom din nya båt innan köpet är klart.
  • Båtplats. Se till att du har en båtplats, för både sommar- och vintermånaderna.
  • Köpeavtal. Köper du båten av en privatperson bör båda parter skriva på ett köpeavtal.
  • Undvik stöldgods. Kolla upp så att båten inte är stulen. Det gör du lättast via organisationen Larmtjänst, de har koll på vilka båtar som är stulna och vilka som innebär stora skadekostnader för försäkringsbolagen.

4. Gå en navigationskurs

Om du inte redan sitter på goda båtkunskaper kan det vara en bra idé att gå en navigationskurs. Då kan både du och din familj bli riktigt bra förberedda inför ett liv på vattnet.

Navigationskursen kommer också göra dina framtida båtturer säkrare och tryggare.